Пао је руски ”тупољев” у децембарски хладне таласе Црног мора и У ЊИМА ЈЕ ЗАУВЕК НЕСТАО НАЈБОЉИ РУСКИ И СВЕТСКИ ХОР СВИХ ВРЕМЕНА.

96570 vest tgfd

Њих шездесет величанствених, тај елитни империјални хор је, падом у морске дубине и, затим у небеске висине - отишао из Велике у Свету Русију. Преселио се из времена у вечност, у наше трајно памћење и заслужено поштовање.

 

Њих шездесет је нестало у једном дану, у једном недовршеном лету, у специјалној војној, родољубивој мисији. Нису дочекали да запевају пред руским ратницима у Сирији, већ су, онако спремни и савршено увежбани, отишли да певају неумрлим пуковима Александра Невског и Димитрија Донског, Суворова и Кутузова, Колчака и Жукова, на неке много даље и нестварније обале од оних Средоземних.

Најбољи певају за за најбоље, најмузикалнији за најхрабрије, а у данашњем трагичном и величанственом тренутку колективне смрти и заједничког вакрсења сверуског армијског хора ”Александров”.

Нема нам више наших српских пријатеља и истинске браће, оних који су међу 2000 песама из свог богатог репертоара имали и неке наше, православно-словенске. Песме које су посебно волели да певају и тако, музиком и својим божанским талентом, разговарају са себи најближим и најприврженијим народом.

Не само Руси, већ ни Срби (који то заиста јесу) неће никада заборавити своје мајсторе-певаче, псалмопевце и химнопевце једне светоратничке визије ослобађајућег супротстављања Злу - силом (и правдом).

Нестадоше ови анђеоски, хармонично умрежени и испреплетени гласови, али њихов звучни отисак и сећање на неке од незаборавних изведби ”Александроваца” - остаје са нама, за нас и уз нас.

Не сећам се да сам трагичније и личније доживео смрт неких уметника од овог сад (још тамо од смрти великог сликара Жељка Тоншића, у лето 2014-те). Па застају речи и мисли, чекајући да до краја разумеју ”да се то стварно догодило”...

Слава им, најбољима од најбољих, и нека им Бог, Богородица и Сви Свети дају рајско насеље и неки горњи ”простор за вежбање”. Па да их - по посебно ведрим данима и кад одозго одједном завихори неки чудесно озвучени ветар - поново чујемо, као некад...

Драгослав Бокан

 

Последњи текстови

Драгослав Бокан : Неповерење

Драгослав Бокан : Неповерење ...

Божидар Митровић : СВИМА ПО ПОВОДУ ДАРВИНА И ДРУГИХ ПРОБЛЕМА У СРПСКОМ ДРУШТВУ ПОСЛАНИЈЕ ВЛАДИКАМА СРПСКИМ

Божидар Митровић : СВИМА ПО ПОВОДУ ...

Горан Лучић - Ђурица : Антијеванђеље по антихристу - на проповиједи "нове религије"

Горан Лучић - Ђурица : Антијеванђељ...

Мислав Хорват : Хрватски краљеви, тролови, караконџуле и остала митска бића

Мислав Хорват : Хрватски краљеви, т...

Ромен Луис : ДА НАМ БУДЕ БОЉЕ

Ромен Луис : ДА НАМ БУДЕ БОЉЕ...