ВЕЛИКИ ПОРАЗ МЕДИЈА И "МАРКЕТИНШКИХ МАГОВА"

3890383 orig

Елегантни и одмерени Франсоа Фије нас је прво обрадовао својом неочекиваном изјавом о Косову (у којој се отворено оспорава независност ове српске покрајине), да би јуче - још неочекиваније! - победио фаворизованог Алена Жипеа на унутарстраначким изборима умерено десничарске "Републиканске странке" и тако дошао на корак од места будућег председника Француске.

Исто тако, неочекивано је на америчким председничким изборима, од медија удружено исмевани Доналд Трамп победио фаворизовану Хилари Родам-Клинтон. А пре тога је - такође неочекивано! - Велика Британија референдумски изабрала трајни излазак из Европске Уније, упркос свим прогнозама најпознатијих европских и светских маркетиншких стручњака и политичких експерата од имена и угледа.

И сва ова три НЕОЧЕКИВАНА РЕЗУЛТАТА ће заувек обележити ову годину као почетак једне нове епохе. Епохе сталне и неукротиве неочекиваности.

2016-та је тако постала и година велике наде у слободу избора, у ломљење Невидљиве Руке која је, све до сада, џепарила милионе гласова на свим (унапред намештеним, предвидљивим) изборима од глобалног значаја.
Ове године је очигледно - али још увек неприметно за све вајне "стручњаке" и блентаво-самоуверене "експерте" - разбијена она мрачна спрега медија и политике која је на свет уредно доносила најразличитија чудовишта од папира (обичне марионете планетарних корпорацијских и свакојаких других интереса).

Прекинута је (реално, а не само симболички) ера неспутане владавине глобалних медија и агресивног политичког маркетинга.
Завршено је (макар на моменат) са олаким пропагандним омађијавањем немоћне масе инструираних гласача медијски испраног мозга.

Пољупцем неочекиваности, одвратна жаба из бајке је постала принц, а уместо мекетавог стада се, широм света, поново пројављују обриси истинске људске заједнице.

Враћено нам је право на лични избор, на неке другачије аргументе и само наш поглед на свет, на аутентична ("анахрона", "политички некоректна") мерила и давно одбачене критеријуме.

Престали смо да будемо хипнотисани посматрачи сопствене пропасти, који немоћно гледају у своје листиће на лотоу (јер су унапред намештени сви резултати) и онда само рефлексно и прекасно уздишемо над по нас трагичним резултатима "избора" (на којима формално као "учествујемо")...
Почиње да се расплиће и расцветава челични Гордијев чвор наше запетљане и завезане судбине, под неочекиваним ударцима политичке секире погрешно предвиђених изборних резултата.

Не мислим ја, наравно, да ће сад земљиним шаром тећи мед & млеко, да ће још у нашим смртним животима Добро победити зло, нити да ће политика неочекивано изабраних председника од данас бити "на српску корист".
То би било сувише наивно и потпуно глупо.

Али сам уверен да ће главни непријатељи људског рода - у виду глобалне медијске "чаробне фруле" - отићи у прашњаву архиву историје, као нешто најодвратније и најпогубније у историји човечанства (још од времена монголских завојевача, римокатоличке Инквизиције и модерних револуционара-нихилиста).
Јер више нико нормалан неће здраво за готово узимати намештене и од најмоћнијих масно плаћене "стручне прогнозе"; нико неће хипнотички пажљиво слушати корумпиране "политичке аналитичаре" који се пред изборе множе као печурке после кише; нико неће моћи да, онако идиотски, одмахује руком и главом, са самоубилачким речима добровољне капитулације ("Ма, све је унапред намештено", "Светом владају свемоћни банкари и ту се не може ништа урадити на некаквим изборима", "Синархија илумината све држи у својим рукама", "Он је њихов, чим је победио"... и другим, томе сличним глупостима).

Враћена нам је НАДА СЛОБОДЕ, урамљена овим неочекиваним резултатима избора (који се надовезују један за другим, у надахњујућој серији победа Давида над Голијатом).
Праћка понижених и увређених почиње да на изборима испаљује смртоносне хице - право у око нашим контролорима и замало па непобедивим (видљивим и невидљивим) господарима.

Показало се да "експертски истраживачи јавног мнења" појма немају (и да је и оно што ипак некако погађају - на продају) и да чак и апсолутна подршка медија више не може тек-тако да прође (као оштри нож кроз мекани путер) јавним мнењем и унапред огласи будућег победника (по свом нахођењу).

Чудо најављено вишеструким српским изборним неуспехом медијски привилегованог ЛДП-а Ч. Јовановића (са најбољим слоганима, највећим бројем билборда, скупим спотовима и имитацијом Обаминог "позива на промене") се наставља, овог пута на светском, глобалном нивоу.

Лаж и лицемерје више не пролазе баш како им се прохте.

Снобовска, хипер-урбана фолиранција се наједанпут нашла пред чврстим зидом спонтаног народног отпора.

Тиме се наговештавају велике промене у свету на свим нивоима, промене које неће бити само козметичке и лабораторијски смишљане - већ стварне и незаустављиве. Више ништа неће бити као пре, онако безнадно и неприменљиво (као у некадашњем робовласничком систему владавине наследних фараона).

Систем је нарушен и напукао и ко зна шта ће све пролазити кроз његове све веће и очигледније пролазе и пукотине.
Рађа се, пред нашим очима, неки другачији свет, ведро непредвидљив, осветнички правдољубив и немилосрдан.

P. S.
И зато у новогодишњој ноћи искључите, бар на трен, телевизор и укључите мозак. Пожелите себи и свима нама бар још две тако неочекиване победе у српском дворишту, на предстојећим председничким и општим изборима.
Да и нас мало огреје сунце, после толико ледених, зубатих година.

 

 

Драгослав Бокан

 

 

Последњи текстови

Драгослав Бокан : Неповерење

Драгослав Бокан : Неповерење ...

Божидар Митровић : СВИМА ПО ПОВОДУ ДАРВИНА И ДРУГИХ ПРОБЛЕМА У СРПСКОМ ДРУШТВУ ПОСЛАНИЈЕ ВЛАДИКАМА СРПСКИМ

Божидар Митровић : СВИМА ПО ПОВОДУ ...

Горан Лучић - Ђурица : Антијеванђеље по антихристу - на проповиједи "нове религије"

Горан Лучић - Ђурица : Антијеванђељ...

Мислав Хорват : Хрватски краљеви, тролови, караконџуле и остала митска бића

Мислав Хорват : Хрватски краљеви, т...

Ромен Луис : ДА НАМ БУДЕ БОЉЕ

Ромен Луис : ДА НАМ БУДЕ БОЉЕ...